Baza wiedzy.

Mamy mnóstwo wiedzy i chcemy się nią dzielić! Wszystko to, co powinieneś wiedzieć o kadrach i płacach.

Posiłek regeneracyjny dla pracownika

Posiłek regeneracyjny dla pracownika

W niektórych przedsiębiorstwach pracownicy wykonują swoją pracę w warunkach szczególnie uciążliwych. Skutkiem tego jest znaczne podwyższenie wydatku energetycznego. W takich sytuacjach zgodnie z Kodeksem pracy przysługuje pracownikowi posiłek regeneracyjny, który pomoże odzyskać siły oraz nabrać energii do pracy.

Z treści artykułu dowiesz się:

  • czym jest posiłek regeneracyjny dla pracownika,
  • komu przysługuje,
  • kiedy można go otrzymać,
  • co powinien zawierać.

Wyjaśniamy poniżej.

Posiłek regeneracyjny – czym jest?

Posiłek regeneracyjny to posiłek wydawany pracownikowi przez pracodawcę. Jest on nieodpłatny. Przysługuje w momencie wykonywania pracy przez pracownika w trudnych warunkach.  Związany jest z koniecznością zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków pracy dla osób fizycznych, niezależnie od formy zatrudnienia.

Posiłek regeneracyjny – komu przysługuje?

Zgodnie z art. 304 Kodeksu pracy posiłek regeneracyjny przysługuje osobom zatrudnionym na podstawie:

  • umowy o pracę,
  • umowy zlecenia,
  • umowy o dzieło.

Posiłek regeneracyjny należy się w następujących przypadkach:

  • Kiedy wykonywana praca powoduje w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu pracownika powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet.
  • Kiedy wykonywana praca powoduje w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Dotyczy to pracowników wykonujących prace w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub w których wskaźnik obciążenia termicznego służący do oceny średniego wpływu oddziaływania ciepła na człowieka w okresie reprezentatywnym dla jego pracy (WBGT) wynosi powyżej 25°C.
  • Kiedy wykonywana praca powoduje w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Dotyczy to pracowników wykonujących pracę na otwartej przestrzeni w okresie zimowym. Za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca.
  • Wykonywana jest praca podczas usuwania skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.
  • Praca wykonywana jest pod ziemią.

Wynika to z rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.

Posiłek regeneracyjny – co powinien zawierać?

Pracodawca zobowiązany jest zapewnić posiłek regeneracyjny dla pracownika w formie jednego dania gorącego.

Powinien zawierać około 1000 kcal, w tym:

  • 50-55% węglowodanów,
  • 30-35% tłuszczów,
  • 15% białek.

Posiłek regeneracyjny – w jakiej formie?

Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydania gotowego posiłku w miejscu wykonywanej pracy, możliwe jest również:

  • zapewnienie posiłku w punktach gastronomicznych, poprzez przekazanie bonów, talonów czy kuponów,
  • przekazanie pracownikowi produktów do przygotowania posiłku we własnym zakresie.

Wynika to z nowelizacji ustawy, która weszła w życie 9 lipca 2019 r.

iPersonel – system kadrowo-płacowy

iPersonel to system kadrowo-płacowy dla dużych i średnich firm.

Chcesz poznać wszystkie funkcje systemu? Umów się na prezentację!

Masz jakieś pytania lub wątpliwości? Skontaktuj się z nami!

Chcesz oszacować miesięczny koszt użytkowania systemu iPersonel? Zobacz cennik

W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej informacji w Polityce Cookies.

Rozumiem