W niektórych przedsiębiorstwach pracownicy wykonują swoją pracę w warunkach szczególnie uciążliwych. Skutkiem tego jest znaczne podwyższenie wydatku energetycznego. W takich sytuacjach zgodnie z Kodeksem pracy przysługuje pracownikowi posiłek regeneracyjny, który pomoże odzyskać siły oraz nabrać energii do pracy.
Z treści artykułu dowiesz się:
- czym jest posiłek regeneracyjny dla pracownika,
- komu przysługuje,
- kiedy można go otrzymać,
- co powinien zawierać.
Wyjaśniamy poniżej.
Posiłek regeneracyjny – czym jest?
Posiłek regeneracyjny to posiłek wydawany pracownikowi przez pracodawcę. Jest on nieodpłatny. Przysługuje w momencie wykonywania pracy przez pracownika w trudnych warunkach. Związany jest z koniecznością zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków pracy dla osób fizycznych, niezależnie od formy zatrudnienia.
Posiłek regeneracyjny – komu przysługuje?
Zgodnie z art. 304 Kodeksu pracy posiłek regeneracyjny przysługuje osobom zatrudnionym na podstawie:
- umowy o pracę,
- umowy zlecenia,
- umowy o dzieło.
Posiłek regeneracyjny należy się w następujących przypadkach:
- Kiedy wykonywana praca powoduje w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu pracownika powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet.
- Kiedy wykonywana praca powoduje w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Dotyczy to pracowników wykonujących prace w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub w których wskaźnik obciążenia termicznego służący do oceny średniego wpływu oddziaływania ciepła na człowieka w okresie reprezentatywnym dla jego pracy (WBGT) wynosi powyżej 25°C.
- Kiedy wykonywana praca powoduje w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Dotyczy to pracowników wykonujących pracę na otwartej przestrzeni w okresie zimowym. Za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca.
- Wykonywana jest praca podczas usuwania skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.
- Praca wykonywana jest pod ziemią.
Wynika to z rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.
Posiłek regeneracyjny – co powinien zawierać?
Pracodawca zobowiązany jest zapewnić posiłek regeneracyjny dla pracownika w formie jednego dania gorącego.
Powinien zawierać około 1000 kcal, w tym:
- 50-55% węglowodanów,
- 30-35% tłuszczów,
- 15% białek.
Posiłek regeneracyjny – w jakiej formie?
Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydania gotowego posiłku w miejscu wykonywanej pracy, możliwe jest również:
- zapewnienie posiłku w punktach gastronomicznych, poprzez przekazanie bonów, talonów czy kuponów,
- przekazanie pracownikowi produktów do przygotowania posiłku we własnym zakresie.
Wynika to z nowelizacji ustawy, która weszła w życie 9 lipca 2019 r.
iPersonel – system kadrowo-płacowy
iPersonel to system kadrowo-płacowy dla dużych i średnich firm.
Chcesz poznać wszystkie funkcje systemu? Umów się na prezentację!
Masz jakieś pytania lub wątpliwości? Skontaktuj się z nami!
Chcesz oszacować miesięczny koszt użytkowania systemu iPersonel? Zobacz cennik